, , , , ,

Fashion revolution

1:47:00 PM

Dnes je den FashionRevolution.

Hnutí, které chce změnit způsob výroby oblečení. Ne nebudu ukazovat, co mám na dnes sobě. 
Jaký je můj pohled na tuto situaci? Je to začarovaný kruh dnešního konzumního světa. Módní průmysl na nás v jednom kuse valí nové a nové oblečení, nové trendy a bohužel spousta z nás tomu nátlaku podléhá. Módní trendy se nám mění co čtvrt roku a my je hloupě následujeme. Třeba taková ZARA dodává do svých poboček nové kousky každý týden.
Vemte si, že cena jednoho jednoduchého trička, opravdu mizerné kvality, kdy se vám po dvou vypráních stočí švy a za které v obchodě zaplatíte cca 200Kč, je přibližně 1,5 dolaru. K tomu si připočtěme 50 centů za dopravu. To je řekněme nějakých 50 Kč. A i když se ve slevě prodá třeba za 70Kč, pořád na něm prodejce vydělá. A myslíte, že získané peníze investuje do výroby? Většina z nich pouze nakupuje od asijských výrobců, nejsou to jejich fabriky, o které by se starali. A zaměstnanci ve fabrikách? Spousta lidí si říká v jakých nuzných podmínkách pracují, nedej bože, že by tam pracovali děti. Lidé kteří pracují v těchto fabrikách, jsou rádi, že tu práci mají a práci dětí nechci v žádném případě ospravedlňovat, ale i u nás “děti” chodí na brigády, a tam je to mnohokrát jediný způsob, jak vůbec mít něco k jídlu. Je třeba, aby firmy investovali ze svého zisku do těchto výrob, zaměřili se nejen na výrobní technologie, ale i na použité materiály a či právě dělníky. Bohužel to znamená, zvýšení cen výrobků. Oni se přeci nepřipraví o zisk!
Je to tedy na nás. Je třeba změnit náš pohled na svět. Budeme dál nakupovat levné konzumní zboží, které tak rychle, jak se k nám dostalo, mizí na skládkách a znečišťuje přírodu. Nebo začneme dbát na kvalitu a uvědomíme si, že trendy jsou jen povrchní vyjádření příslušnosti k nějaké společenské vrstvě. Buďme sami sebou a uvědomme si, co je vlastně v životě důležité. Co myslíte…
 
Today is the day of Fashion Revolution.
What is my view on this issue? It is vicious circle of today consumer society. Fashion industry constantly creates new clothes, new trends and unfortunately we all are under its pressure. The trends are changing each three months and we follow them thoughtlessly. For example Zara delivers each week new stuff to the shops.
Take that price of a simple t-shirts of really bad quality, which seams are twisted after two washes, is approximately $ 1.5. And you will pay about $ 5. Even when you buy it on sale, the producer will still make a profit. Do you think these companies invest into the production? No, they are only buying from Asian suppliers. And how about the workers? They are working in bag conditions and God forbid that there will be kids working. I don´t want to vindicate children work, but I also worked when I was kid. Sometimes for them i tis the only possibility to get some food. It is necessary that the companies invest in the production. Not only into processes, but also into materials, environment and the employees. But the means price increase.
It is upon us. We  have to change our point of view. Will we continue to buy cheap stuff, or will we care about quality instead of quantity? We have to realize what is important in our lives. Is it following the newest trends to be part of some society? What do you think…
 
 
 
 
 
 

You Might Also Like

0 komentářů